De Taxus

De taxus (Taxus bacatta) ook wel venijnboom genoemd is een conifeer van de taxus familie (Taxaceae). De taxus is een groenblijvende plant en is winterhard.
Van oorsprong komt de taxus voor in Europa. Tegenwoordig is de taxus ook te vinden in delen van Afrika en Azie.
De plant heeft lancetvormige, vlakke, stompe, groene naalden van 1 tot 4 cm. De taxus bloeit in mei met kleine lichte beige-gele bloempjes. De zaden zitten in een kegel die zich in de loop van het seizoen ontwikkelt tot een zachte, rode besachtige kegel. De taxus is tweehuizig. Dit houdt in dat er mannelijke en vrouwelijke taxussen zijn.

De taxus is een traag groeiende plant met een lange levensduur. Hierdoor is het een onderhoudsvriendelijke plant. Een volwassen exemplaar kan tot 20 meter hoog worden.De taxus is een populaire (haag) plant die een mooie groene massa geeft aan uw tuin of park.

Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat de plant giftig is. De taxus bevat in het hout, de naalden en de vrucht Taxine. Deze stof is voor mens en dier giftig.

Het aanplanten van de taxus
De best planttijd van de Taxus is van eind september tot eind maart. Voorwaarde is wel dat het niet vriest. In principe kunt u een taxus overal planten; in de zon of schaduw en in de klei of in zandgrond. Een belangrijke voorwaarde dat de grond niet te nat is, of te nat wordt. Voor een dichte haag is de plantafstand van groot belang. Dit is met afhankelijk van de grootte van de taxusplant die u aan wenst te planten. Bij boomkwekerij Zweverink ben u op het juiste adres voor haagelementen van 2 meter hoog. Zo creëert u al snel een hoge dichte haag.

Het bemesten van de taxus
Ondanks dat de Taxus een sterke plant is en zich in allerlei omgevingen goed kan handhaven is het zeker bij de aanplant en ook periodiek van belang uw taxus te bemesten. Bij de aanplant kunt u het beste een bodemverbeteraar, potgrond en koemestkorrels gebruiken. Gedurende het jaar kunt u periodiek kalk en koemestkorrel aan de plant geven. Zo bent u garant voor een mooie volle en groene taxus.

Het snoeien van de taxus
De taxus is makkelijk in onderhoud. De plant leent zich goed om te snoeien zelfs rigoureus. Ook is de Taxus heel goed te gebruiken voor vorm snoei. Om een mooie volle taxus te krijgen adviseren we om 2 keer per jaar te snoeien. De beste snoeitijd van een taxus is mei- juni en augustus-september bij een bewolkte dag om verbranding van de blaadjes te verkomen . Hierbij is vanzelfsprekend goed scherp gereedschap een must.
Met het snoeiafval van de taxus baccata kunt u zelf een bijdrage leveren aan de kankerbestrijding. De taxus bevat de stof baccatine. Dit is één van de grondstoffen voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij veel chemotherapieën wordt baccatine gebruikt. Elke kuub taxus baccata snoeisel is al goed voor een chemotherapie.
Wilt u hier meer weten over bezoek dan eens www.vergrootdehoop.nl .